Världscup och MTBO-ringen

Årets andra världscupsomgång i MTBO avgjordes runt Kristianstad, Sverige. Herrklassen dominerades som vanligt av Ryssland, Tjeckien och Finland. Mina lopp var dåliga rakt igenom. På medeldistansen (51:a) gjorde jag ett av årets sämsta lopp. Banan och området passade mig extremt dåligt, men den stora anledningen var att jag gjorde ett stressat och dåligt orienteringsmoment.

På sprinten (56:a) gick det inledningsvis, och avslutningsvis, hyfsat bra. Dessvärre gjorde jag ett kartläsningsfel och körde till 6:an istället för 5:an och loppet var därmed förlorat.

På långdistansen (30:a) gick det bra cykelmässigt, dessvärre klantade jag till det ganska rejält även på denna bana och fick se mig besegrad av onödigt många cyklister.

Klart bäst i det svenska gänget gick Linus Mood. På sprinten hade linus ett väldigt bra lopp på gång, men stämplade dessvärre fel, på medeldistansen var Linus bästa svensk på 22:a plats.

MEN, sen skulle O-ringen börja. Tre nya tävlingar, nya chanser, nya tag. Jag bestämde mig för att inte tolerera några misstag i min orientering. Jag åkte bokstavligen runt och hade mantrat ”jag tolererar inga misstag”. Och jag gjorde heller inga misstag, inga stora i alla fall.

O-ringen började med en medeldistans, en lite enklare bana än de vi kört under världscupen vilket passade mig bra. Banan var väldigt snabb och många stressade bort sig, jag körde däremot ganska konservativt, höll igen farten och lyckades därför undvika misstag. Jag slutade 4:a på dagen, 1 sek från tredje platsen. Skönt att ha vänt utvecklingen från världscupen och börja bygga självförtroende inför SM.

Sprinten som kördes följande dag gick i ett liknande område som VC-medeldistansen, kartan och området var något mer lättläst. Även på denna distans sänkte jag farten, och försökte köra banan utan några större misstag. Jag glömde dock av geningsreglerna vilket kostade mig några platser, men jag kom imål på en 7:e plats. Med två stabila insatser hade jag ett bra utgångsläge på den sista och avgörande långdistansen.

Långdistansen startades med jaktstart. Jag startade 4:a, endast några sekunder från 3:e platsen. Jag körde bra till 1:an, killen som startade som 3:a gjorde ett misstag så jag passerade honom. På väg till 2:an hade jag dock lite oflyt och tappade bort mig i ett gytter av stigar. Jag körde vidare på banan och låg ihop med en italienare som startade strax efter mig. Benen kändes dock inte riktigt islag och jag fick släppa italienaren. Kom imål på en 5:e plats. Jag lite besviken att jag inte tog mig upp på pallen, jag hade verkligen chansen. Men marginalerna är små, en liten tabbe, lite strul med cykeln samt ben som inte riktigt svarade så är det kört. Inför O-ringen hade jag inga ambitioner att vara på podiet, detta då det var många internationella åkare som stannade, så trots allt är jag nöjd med mina lopp. Framförallt är jag nöjd att jag hittat en vinnande koncept, med en lugnare kartläsning och stabilare orientering.