Bornholm – Långdistans

MTBO camp 2014 startades för mig med en WRE (world ranking event) tävling i långdistans. Vi kom fram till Bornholm ganska sent kvällen innan, och fokus var inte riktigt på rätt ställe inför loppet. Jag gjorde några tabbar, kanske pga detta, kanske pga att jag inte kört så många kartpass hittills iår.

Här nedan ser ni hela banan samt några vägvalssträckor som analyserats i detalj. Banan finns även på mitt MTBO-kartarkiv. Det fanns en hel del intressanta vägval och en del av dessa har jag analyserat i mitt vägvalsanalys program.

Efter tävlingen njöt vi av lite härlig dansk-tårta innan vi stack ut på kartminnesträning.

140411 MTBO Lång Danmark 20140412_123526 20140412_130545 IMG_1758

 Vägvalsanalys:

Till kontroll 14 ändrade jag vägval när jag kommit ut på vägen rakt väster om kontrollen, jag får då för mig att köra det södra vägvalet. Ett val som visade sig vara 20% längre, och ca 45 sekunder långsammare.

snutt1

snutt1-r

Till 4:an såg jag tre olika vägval och hade lite svårt att välja. Det slutade med att jag körde det norra alternativet och körde runt hela vägen. Analysen visar att bland de två södra alternativen är det ganska hugget som stucket vilket alternativ man kör. Det södraste är något längre, ca 50 m (17%) men då stigen över i mittersta alternativet är streckad har jag ansatt 22.5 km/hn (mot 30 km/h på heldraget) längs denna. Det gör att skillnad i tid mellan dessa alternativ endast är någon sekund, det är inte heller någon skillnad i höjdtagning för de båda alternativen.

I teorin är dock det nordligaste alternativet ca 20-30 sekunder snabbare, men det är beroende på hastigheten på den mindre stigen som går NW. Det är antaget att man håller 15 km/h på den i jmf mot 30 km/h på grus- och asfaltsvägarna runt.

snutt2-2

snutt2-r2

Till 10:an fanns tre roliga alternativ. Jag valde ganska snabbt att gå ut höger, men hade riktigt svårt att välja vilken väg jag skulle ta in till kontrollen (blå eller röd väg i bilden nedan). Det visade sig dock att det alternativ jag tog var några sekunder snabbare. Nu hittade jag inte riktigt rätt bland de nyröjda stigarna, och det hade gått snabbare att gå det säkra (röda vägvalet) runt. Att köra runt, det gröna alternativet visade sig vara det (teoretiska) långsammaste valet.

snutt-3 snutt-3r

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *