SM MTBO Söderhamn 2015

Tiden går fort, nu är det två veckor sedan SM i Söderhamn avgjordes. På fredagen var det sprint, lördag lång och söndag medel. Samma upplägg som SM i Eksjö 2014. Årets SM var mitt största mål för i år. Jag hade sedan tidigare 4 SM-silver medaljer, jag har varit nära, men ändå aldrig lyckats knipa det där guldet.

SM Sprint, fredag

Fredagens sprint blev en riktig snackis. Sprinten gick inne på Flygstaden i Söderhamn. Flygstaden är ett gamalt regementsområde som passade väl för att köra MTBO sprint. Dessvärre var det några detaljer runt kartritningen och markering på kartan som gjorde att många var upprörda efter loppet. I h21 hade vi några kontroller som var lite märkliga, två kontroller var svåra att avgöra på vilken sida staketet som kontrollen satt. Utöver detta var det några passeringar av staketet som var svåra att läsa. Jag läste fel, passerade staketet på ett sätt man inte fick, och diskvalificerade mig själv efteråt.

20150907_054338_003

SM Långdistans lördag

På lördagen var det dags för revansch. SM i Långdistans, en rejält MTBO utmaning. Idag skulle tidsdifferenserna bli större, cykelstyrkan avgöra mer än snabba beslut och chansartad orientering. Jag var upplagd för att göra ett bra lopp. Jag gjorde dock ett litet misstag i början, men efter det kom jag in i ett bra flyt, tar några sträcksegrar och kör i alla fall hyfsat bra. Sen kommer vi till sträcka 10-11. Detta var den givna snackisen efter tävlingen.

På sträckan finns det bara två ”godkända” alternativ. Det jag kör, där man under delar av sträckan cyklar på järnväg. Det var tydligt kommunicerat att man fick köra på järnvägen, men det kändes ändå märkligt. Det andra alternativet var att gå höger, över höjden. Det var väldigt många som började sträckan som jag körde, men gick över vägen vid kontroll 16, det var mycket svårt att se att vägen var förbjuden att passera. Denna sträcka fick då välidgt stor inverkan på tävlingen. 6 personer diskvalificerades för att ha passerat vägen. En av dessa var Marcus Jansson, som vunnit sprinten dagen innan.

12

Det slutade faktiskt med att jag vann långdistansen, men segern var kanske inte riktigt den jag längtat efter. På TC var folk väldigt besvikna, det lämnades in protester att tävlingarna skulle strykas, förlora sin SM-status med mera. Jag förstår detta, jag var lika besviken på sprinten och lämnade in en protest att en sträcka borde strykas. Men, jag vann, men det kändes inte särskilt kul faktiskt. Marcus Jansson som diskvalificerade sig själv var 2 minuter före mig vid 10:an innan han råkade passera vägen. Det är inte helt säkert, men med största säkerhet hade Marcus vunnit om han kört mitt vägval över järnvägen, hade han gått höger, över höjden, är det svårare att avgöra vem som vunnit. Till slut kan man konstatera att jag vann, men idag var det tyvärr inte samma sak som att vara bäst i sverige.

Sträcktider.

20150907_054313_001 20150907_054338_002

SM Medel, söndag

På söndagen vaknade jag med tidernas känsla i kropp och huvud. Jag var fokuserad från början, kände mig taggad och riktigt sugen på att göra ett bra lopp. Även om jag inte var så nöjd med långdistansen såg jag på sträcktiderna att när det var ren cykling var jag och Jansson ganska jämna. Jag insåg att den formsvackan jag var i under VM måste vara över, och att jag, om jag får till ett bra lopp, faktiskt kanske chansen att vinna. Det var en annan känsla än vad jag hade när jag åkte upp till SM. På uppvärmningen kändes allt kanon, jag liksom visste att det skulle gå bra, och att jag hade chansen på något stort.

Starten gick och jag körde kanon till 1:an, körde bra till 2:an, trean, fyran, feman osv. Jag var inne i flytet. Äntligen ett sådant lopp där man verkligen bara kör, allt stämmer, fokuset är rätt, benen svarar; allt stämmer!

Jag kommer imål, hör av speakern att jag är i ledning. Deja vu från SM 2014. Där gjorde jag ett liknande lopp på medeldistansen, riktigt, riktigt bra lopp. Imål med klar ledning, men när jag skulle stämpla ut, felstämplat. Nu vågade jag verkligen inte ta ut någon seger innan jag stämplat ut. Väldigt nervös väntan på utstämplingen, och lika skön känsla när jag fick tummen upp och jag äntligen hade vunnit ett SM guld, och faktiskt varit bäst den dagen.

Jag är väldigt stolkt över mitt lopp, jag tog ledningen från första kontrollen och släppte den aldrig. Visst, i efterhand finns det sträckor där jag kunde plocket 20-30 sek. På slutet var kartan lite dålig och jag tappade lite tid på att en stig inte var utritad.

Sträcktider.

medel2

medel1

20150907_054338_001 20150907_054313_002

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”SM”]

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *